Paleis Het Loo

Paleis Het Loo, gelegen aan de rand van Apeldoorn, maakt deel uit van de meest populaire musea van Nederland. Ruim 30 jaar na de opening is groot onderhoud aan het Paleis noodzakelijk. Daarom wordt er de komende jaren aan een grootschalige vernieuwing en verbouwing gewerkt. Dit onderhoudsproject, wat in 2018 is gestart, bestaat uit renovatie, vernieuwing en een uitbreiding van meer dan 5000 m². De renovatie omvat de vervanging van de technische installaties, klimaatinstallaties en asbestsanering. Naar verwachting zal dit project medio 2021 afgerond zijn.

Paleis Het Loo Apeldoorn Kaan Architecten
© KAAN Architecten

Groot onderhoud en ondergrondse uitbreiding

Naast dit groot onderhoud wordt Paleis Het Loo ook ondergronds uitgebreid. Door deze uitbereiding is er meer ruimte voor wisseltentoonstellingen en publieksfaciliteiten en kan de veelzijdige collectie beter worden gepresenteerd aan de bezoekers van het museum. Het ontwerp is geïnspireerd op de plattegrond en de maatvoering van het paleis en geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes. 

In dit project levert Powered by EGM de BIM-coördinatie en BIM-Management voor KAAN Architecten. ELLBRU Professional Yannick Hoogstrate ondersteunt Powered by EGM in dit project met de BIM-uitvoering en de bouwkundige uitwerking in Revit. Na een succesvolle periode van detachering is Yannick bij EGM in dienst getreden.

BIM-proces

Hij neemt ons mee in zijn projectwerkzaamheden: “Op dit moment bevindt het project Paleis Het Loo zich in de uitvoeringsfase. Mijn werkzaamheden in dit project bestaan vooral uit het controleren van uitvoeringsdetails op het gebied van bouwkundige en esthetische uitvoerbaarheid. Naast deze controle houd ik mij bezig met het aanpassen van deze details in het bouwkundige BIM-model. Dit is van groot belang voor de aannemer. De aannemer gebruikt het BIM-model voornamelijk voor het uitlezen van data.

Tijdens het BIM-proces communiceren we regelmatig met verschillende partijen binnen het bouwproces. Ik heb vooral veel gecommuniceerd met een architect van KAAN Architecten en een projectleider vanuit Paleis Het Loo. Daarnaast werk ik binnen EGM in een projectteam waarbij een goede samenwerking van groot belang is.

Het was vooral belangrijk om details van vakgenoten te bestuderen. Hierdoor ben ik erachter gekomen hoe nauwkeurig er naar esthetica wordt gekeken binnen de detaillering; een les die ik meeneem in mijn masterstudie tot Architect. Vanwege mijn technische achtergrond vind ik het erg belangrijk om hierover na te denken en de bouwkundige kwaliteit van het detail te waarborgen. Tijdens mijn masterstudie tot Architect aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst merk ik dat ik zowel technisch als esthetisch nadenk over detailleringen bij de ontwerpen die ik maak. Deze opdracht sluit dan ook perfect aan.”

Wil jij ook aan toonaangevende projecten werken bij onze opdrachtgevers? Neem contact op.

Paleis Het Loo Apeldoorn Kaan Architecten2
Paleis Het Loo Apeldoorn Kaan Architecten2
Paleis Het Loo Apeldoorn Kaan Architecten2
Paleis Het Loo Apeldoorn Kaan Architecten2

Wat kunnen we voor jou doen?

Op zoek naar een specialist die het verschil kan maken? Laat hier je e-mail of telefoonnummer achter.

Volgend project

Almere De Stripmaker
Alle projecten