Bouwkundig ingenieur

Ben jij een bouwkundig ingenieur die het overzicht en de planning bewaakt, het hoofd koel houdt in stressvolle situaties en altijd oog heeft voor de omgeving? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wij vertellen je graag alle ins and outs over de rol als bouwkundig ingenieur via ELLBRU.

Bouwkundig ingenieur: functie ELLBRU

BOUWKUNDIG INGENIEUR

First things first! Wat houdt de functie van bouwkundig of civiel ingenieur in? Dagelijkse werkzaamheden van een bouwkundig ingenieur hebben onder andere betrekking tot het plannen, ontwerpen en het uitvoeren van nieuwbouw- en onderhoudswerkzaamheden van panden en objecten.

Een van de belangrijkste taken van een bouwkundig ingenieur - ook wel constructeur genoemd - is om te werken met hetgeen dat voor handen ligt en vanuit daar iets nieuws te ontwerpen. Hierbij moet de bouwkundig ingenieur rekening houden met bestaande infrastructuur en het milieu. Met de benodigde informatie moet de bouwkundig ingenieur aan de slag om een zo gedegen mogelijk ontwerp te maken, waarin berekeningen en specificaties helder zijn opgesteld. Op deze manier kan een gebouw of object op een verantwoordelijke wijze tot stand komen.

Een bouwkundig ingenieur zal voor, tijdens en na een opdracht de verschillende factoren die in een bouwproject aan de orde komen zorgvuldig in de gaten moeten houden, zodat de bouw zo duurzaam mogelijk gerealiseerd wordt. De bouwkundig ingenieur speelt een cruciale rol in het bouwproces.

Bekijk onze bouwkundig ingenieur vacatures

Als bouwkundig ingenieur of bouwkundig adviseur kun je aan het werk in verschillende functies binnen mogelijke specialisaties, zoals werktuigbouwkunde of stedenbouwkunde. Uiteraard verschillen de exacte werkzaamheden per sector waarin je werkt. Om je toch van een zo volledig mogelijk beeld te kunnen voorzien, zijn de voornaamste werkzaamheden van een bouwkundig ingenieur in de meeste gevallen overleggen met cliënten, voorbereidend onderzoek doen en het ontwikkelen van bouwplannen. Hieronder leggen we de verschillende werkzaamheden nog verder uit.

Wanneer alle benodigde informatie voor de bouw is verzameld, wordt door hem of haar ook het ontwerp van de bouwconstructie opgepakt. Dit zijn de werkzaamheden, verantwoordelijkheden en vaardigheden van een functie zoals bouwkundig ingenieur:

  • Ontwerpen: bouwkundig ingenieurs zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen van structuren zoals gebouwen, bruggen, tunnels, wegen en dammen. Kortom: alles wat betrekking heeft tot civiele techniek. Daarom heeft een bouwkundig ingenieur veel overeenkomsten met een bouwkundig tekenaar. Ze moeten rekening houden met factoren zoals sterkte, stabiliteit, duurzaamheid en veiligheid.

  • Structuuranalyse: het uitvoeren van gedetailleerde analyses om ervoor te zorgen dat de voorgestelde constructies bestand zijn tegen belastingen, zoals wind, aardbevingen en verkeer.

  • Materialen en constructietechnieken: selecteren van geschikte bouwmaterialen en constructietechnieken die voldoen aan de vereisten van het ontwerp en de lokale bouwvoorschriften.

  • Projectplanning en -beheer: bouwkundig ingenieurs spelen een cruciale rol in het plannen en beheren van bouwprojecten. Dit omvat het opstellen van schema's, het toewijzen van middelen, het bewaken van de voortgang en het oplossen van problemen die zich tijdens de bouw voordoen.

  • Grondonderzoek: het uitvoeren of coördineren van grondonderzoeken om de geschiktheid van de ondergrond voor bouwdoeleinden te bepalen.

  • Milieu- en duurzaamheidsaspecten: overwegen van milieu-impact en duurzaamheidsaspecten bij het ontwerpen van constructies.

  • Samenwerking: samenwerken met architecten, aannemers, stedenbouwkundigen en andere professionals om ervoor te zorgen dat het ontwerp voldoet aan alle vereisten en specificaties.

  • Veiligheid: zorgen voor de veiligheid van de constructie, zowel tijdens de bouw als gedurende de levensduur ervan.

Een bouwkundig ingenieur kan zich specialiseren in verschillende deelgebieden, zoals geotechnische engineering, constructietechniek, waterbouwkunde, transporttechniek en meer. Over het algemeen dragen ze bij aan de ontwikkeling van de gebouwde omgeving door middel van technische expertise en projectmanagementvaardigheden.

Wat kan ELLBRU voor bouwkundig ingenieurs betekenen?

ELLBRU biedt een bouwkundig ingenieur meer dan alleen een carrièrekans. Wij bieden jou een uitdagende en afwisselende functie bij een van onze opdrachtgevers in de architectuur, én een aantrekkelijk maandsalaris met bijbehorende marktconforme secundaire arbeidsvoorwaarden.

In de functie van bouwkundig ingenieur werk je de eerste periode als professional via ELLBRU en zal je vervolgens – bij wederzijds enthousiasme – in dienst treden bij de werkgever. In deze periode krijg je goede begeleiding van je businessmanager, gericht op jouw persoonlijke ambities. Daarbij krijg je een budget voor diverse opleidingsmogelijkheden en cursussen die bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Wij vinden het belangrijk dat je blijft groeien en dat je steeds beter wordt in wat je doet, hoe goed je ook al bent.

Klinkt de functie van bouwkundig ingenieur als dé nieuwe baan voor jou? Voldoe jij aan de competenties? Dan willen wij je graag leren kennen. Bekijk onze bouwkundig of civiel ingenieur vacatures en kom bij ons solliciteren! ELLBRU geeft jouw carrière een boost. Solliciteer direct!

Meer weten?

Kevin Butselaar

Contactformulier

Laten we snel kennismaken.

Wil jij een nieuwe stap maken in je carrière? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden via ELLBRU. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.