Het belang van digitalisering in de bouw

Kennis
Digitalisering in de bouw

Digitalisering komt tegenwoordig in alle sectoren terug, zo ook in de bouw. Wanneer je op de bouwplaats en door de keet loopt is er nog genoeg papierwerk te zien. Door de digitale transitie die de bouwsector doormaakt zal je straks zo min mogelijk papieren documenten zien. Benieuwd naar het belang van digitalisering in de bouwsector? Wij vertellen je er meer over.

Iedere dag hebben we met digitalisering te maken: van Big Data en 3D-printen tot aan Virtual en Augmented Reality en Artificial Intelligence. De digitale ontwikkelingen gaan in een stroomversnelling. Het is daarom van groot belang dat bouwbedrijven hierin meegaan.

Digitale transformatie

Onder digitale transformatie verstaan we het steeds meer inzetten van digitale ondersteuning binnen de bedrijfsprocessen. Zo is werken met het Building Information Modeling, ook wel BIM genoemd, hier een goed voorbeeld van. Dit omvat een digitaal model voor alle betrokken partijen in het bouwproject, waar alle relevante informatie van het bouwproces in te vinden is. Door het beschikbaar stellen van deze gedigitaliseerde bouwtekeningen is de informatievoorziening van het bouwproces voor alle partijen toegankelijk.

Building Information Modeling

Wat levert digitalisering in de bouw op?

Digitalisering in de bouw heeft o.a. een positief effect op de:

 • Snelheid

 • Efficiëntie

 • Kwaliteit van ontwerp- en bouwprocessen


Maar dat niet alleen. Ook kan een bedrijf gemakkelijker strategische beslissingen nemen wat gebaseerd is op de data die tot hun beschikking komt. Zo kan men o.a. medewerkers beter aansturen op basis van kwalitatieve data.

Daarnaast worden faalkosten geminimaliseerd en het rendement van een bouwproject vaak verhoogd door middel van het digitaliseren van bestaande bedrijfsprocessen en het combineren van informatiestromen. Door de ontwikkelingen rondom het digitaliseren aan opdrachtgevers te laten zien, kan je delen wat voor toegevoegde waarde dit kan bieden in de bouw.

Daarbij zorgt digitalisering in de bouw ervoor dat alle nodige informatie altijd binnen handbereik is, waar je ook bent. Specifieke software op mobiele telefoons, tablets en computers zorgt ervoor dat op de bouwlocatie alle informatie digitaal aanwezig is. Door aanpassingen direct te digitaliseren in het bouwkundig ontwerp op locatie, gaat de productiviteit omhoog en is de kans op fouten kleiner.

Digitalisering In De Bouw

Strategische uitdagingen

De grootste strategische uitdagingen bij digitalisering in de bouw is de procesefficiëntie en de samenwerking met ketenpartners. Wanneer bouwbedrijven een digitale transformatie doorgaan, is het belangrijk dat het personeel goed wordt geïnformeerd en wordt meegenomen in de verandering binnen de bedrijfsprocessen.

Aan het bouwbedrijf uiteindelijk de taak om de digitale vaardigheden van het personeel verder te ontwikkelen en de afdelingen in te laten zien dat digitalisering belangrijk is om te implementeren binnen de bouw. Deze cultuuromslag is niet altijd even makkelijk, maar wordt wel geïmplementeerd met een goed doel:

 • De productie en klanttevredenheid verhogen

 • Betere producten afleveren

 • Het creëren van een hogere omzet

 • De automatisering van specifieke bedrijfsprocessen

 • Het ontwikkelen van een compleet digitale werkomgeving

 • En ga zo maar door...
   

Innovatieve technologie

In een bouwproject is goede communicatie essentieel voor een succesvolle samenwerking en het realiseren van een geslaagd project. Zo maakt nieuwe, innovatieve technologie de manier van communiceren steeds makkelijker. Ieder jaar wordt er weer meer technologie ontwikkeld waarmee bouw gerelateerde informatie effectiever kan worden verzameld, gedeeld en ingezet. Denk hierbij aan software als:

 • Internet of Things (IoT)

 • Robotics

 • Virtual en Augmented Reality

 • 3D-printing


Deze nieuwe technologieën veranderen de manier waarop we de gebouwde omgeving plannen, ontwerpen, ontwikkelen, bouwen en onderhouden ten opzichte van jaren geleden.

3d Printing

Enorme digitale inhaalslag

De mogelijkheden in digitale innovatie zijn oneindig en zijn soms moeilijk bij te houden. Tot tien jaar geleden liep de bouw achter op het gebied van digitalisering, maar ondertussen heeft de sector een enorme inhaalslag gemaakt.

Digitalisering speelt in de bouw een grotere rol dan ooit tevoren. Deze ontwikkeling is niet meer weg te denken voor vele bouwbedrijven en opdrachtgevers. Zo werd er onderzocht met de nationale benchmark ‘Digitalisering in de Bouw’ waar verschillende opdrachtgevers in de bouw staan als het gaat om de digitalisering en verbetering van hun bouwprocessen. Uit dit onderzoek bleek dat voor bijna de helft van de deelnemers de digitale transformatie van interne en externe bouwprocessen een topprioriteit is.

Papiervrije bouwplaats

Op naar de volgende stap: een papiervrije bouwplaats! Dit is niet alleen goed voor de snelheid, efficiëntie en kwaliteit van ontwerp- en bouwprocessen, maar heeft ook nog eens een positief effect op de duurzaamheid in de bouwsector. Het is goed om te zien dat veel bouwbedrijven de stap zetten richting digitalisering. Ook al is het een eerste stap, je zal als bedrijf ergens moeten beginnen wanneer je graag wil innoveren. Dus wacht niet langer en start met digitale innovatie binnen jouw bedrijf/sector.

Duurzaamheid In De Bouw

Benieuwd naar projecten waar ELLBRU professionals aan hebben gewerkt, die koploper zijn met digitalisering? Bekijk dit interview met ModuleMakers en het project 't Packhuys Purmerend.

Ga met ons in gesprek

Wil je verder met ons in gesprek over digitalisering in de bouwsector? Of ben je benieuwd bij welke opdrachtgever in de bouw jij met digitalisering aan de slag kunt gaan? Neem contact met ons op.

Contactformulier

Laten we snel kennismaken.

Of je nu uitdagend werk óf de juiste mensen zoekt, het begint met kennismaken. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.