Duurzame gebouwtechnologie in hanteerbare modules

Interview
Michael Hop Arvid Duijzer ModuleMakers

ModuleMakers heeft als start-up binnen Croonwolter&dros een duidelijk doel voor ogen: met modulaire gebouwtechnologie een bijdrage leveren aan slimmere, schonere en gezondere gebouwen – en daarmee aan een betere wereld. Wij spraken met Michael Hop (werkvoorbereider bij ModuleMakers via ELLBRU) en Arvid Duijzer (oprichter van ModuleMakers) over het werken binnen dit innoverende en groeiende bedrijf en hoe ModuleMakers het verschil maakt in de bouw.

Innoveren

Michael vertelt met veel enthousiasme over zijn eerste vier maanden bij ModuleMakers: “Met de master werktuigbouwkunde op zak was ik klaar voor de start van mijn carrière. Vanaf het moment dat ik in contact kwam met Jasper (teamlead installatietechniek bij ELLBRU) is de hele sollicitatieprocedure vrij snel gegaan. Binnen één maand was alles rond en kon ik van start gaan als werkvoorbereider bij ModuleMakers.

Eind april was mijn eerste werkdag en ik heb sindsdien al zoveel geleerd. Naast werkvoorbereiding ben ik momenteel met calculaties bezig, wat inhoudt dat ik bereken wat een project precies gaat kosten. Wat mij erg aantrekt aan werken bij een start-up binnen een groot bedrijf is dat je aan grotere en toonaangevende projecten kan werken, maar tegelijkertijd wél korte communicatielijnen hebt. Ook krijg je naar mijn idee meer mee van wat er allemaal binnen een organisatie gebeurt. 

De cultuur zou ik omschrijven als erg laagdrempelig en transparant. Ik werk in een vrij klein team, maar wij zijn als bedrijf behoorlijk hard aan het groeien. Het schakelen tussen verschillende stakeholders en het innoveren – waaronder modellen in Excel creëren om processen te versnellen - vind ik een van de leukste aspecten in mijn baan. Het is erg fijn om écht het verschil te kunnen maken in een bedrijf wat zo aan het groeien is. Door steeds meer verantwoordelijkheden te krijgen kan je ook steeds meer voor een bedrijf betekenen. Een bedrijf dat open staat voor verandering, dát is wat bij mij past. Ja, je kunt wel zeggen dat ik het enorm naar mijn zin heb!”

Modulair bouwen

Arvid, oprichter van ModuleMakers en Michael’s leidinggevende, neemt ons mee in de denkwijze hoe het idee van ModuleMakers is ontstaan: “In de 7 jaar dat ik bij Damen Shipyards werkzaam ben geweest, heb ik gezien wat de kracht is van standaardisatie bij het wereldwijd bouwen van Europese producten. Toen ik in 2018 bij Croonwolter&dros ben gestart, ben ik me gaan verdiepen in de strategische vraag: hoe kunnen wij projecten anders én slimmer realiseren? Zo is ModuleMakers ontstaan. Het woord zegt het al: modulair bouwen. Wij denken niet in installaties of materiaal, wij denken in modules, en daarmee realiseren wij een installatie. 

Je ziet dat deze innoverende wereld echt heel snel kan gaan. Toch is het opmerkelijk dat de installatiemarkt vrij conservatief is. Die markt heeft moeite met de snelheid, omdat er maar zo’n beperkt aantal partijen zijn die écht innoveren.

Bij ModuleMakers houden wij ons voornamelijk bezig met de transformatie van ‘project denken’ naar ‘product en productie denken’. In plaats van een project bouwen, produceren wij fabrieksmatig modules, gebruiksklaar voor op de bouwplaats. De automatisering gaat verder dan het fabrieksproces, het gehele proces wordt geautomatiseerd. Hierdoor doen wij geen bewerkingen meer op de bouwplaats, wat een grote verandering is.”

Van allround naar specialisme

Arvid ziet de aanpak van ModuleMakers als een gat in de markt: “Wij automatiseren het proces van de klantvraag tot aan de start van de productie. Dat is iets wat eigenlijk bijna niemand doet. Dit betekent dat wij veel minder vakmensen nodig hebben aan de voorkant van het proces. Een medewerker is een specialist voor één onderdeel van de module. Het creëren van een allround medewerker daarentegen kost jaren tijd, waardoor deze aanpak ons zowel tijd als geld bespaart.”

De algemene reacties op ModuleMakers zijn over het algemeen extreem positief: “Het is natuurlijk een vernieuwende kijk op het realiseren van installaties. Wij zijn een bedrijf in beweging en in groei. Sinds wij het proces hebben omgegooid hebben wij uiteindelijk drie productielijnen gecreëerd: assemblage van distributiemodules, productie van leidingwerk en assemblage van skids. Hierbij wordt iedereen op zijn vakgebied ingezet, wat super krachtig is. Je ziet dat medewerkers zich daar enorm in ontwikkelen en er veel plezier in hebben.”

Automatisering 

“Onze missie voor de langere termijn is dat we gebouwinstallaties op geautomatiseerde wijze realiseren. Dus vanaf de klantvraag tot aan de oplevering – en het liefst ook daarna – in een geautomatiseerd proces. Een goed voorbeeld is het kopen van een Tesla. Waar je vroeger naar een dealer ging om een auto te kopen, koop je tegenwoordig een Tesla in een digitale omgeving. Het voordeel van deze digitale omgeving is dat je precies kan bijhouden wanneer de auto wordt geleverd, waar hij wordt afgeleverd, wat de specificaties en functionaliteiten zijn, wat de onderhoudskosten zijn én je voert eenvoudig software updates uit. Deze digitalisering is de toekomst.” 

Hoe Arvid de groei van ModuleMakers de komende jaren ziet? “Ons doel is dat wij exponentieel groeien vanwege onze impact op de markt.”

Potentie om te ontwikkelen

Wat Arvid onderscheid als manager is dat hij niet in hokjes denkt: ”Ik vind dat ieder persoon uniek is en zijn eigen sterktes en zwaktes heeft. Toen ik met Michael in gesprek ging zag ik meteen potentie; hij heeft een interessante opleiding gedaan en hij heeft een fijne persoonlijkheid. Ondanks dat hij nog geen werkervaring had opgedaan zag ik meteen: er zit potentie in om hem te ontwikkelen, en dát is waar het om gaat. Wij hebben hem dan ook snel laten weten dat wij hem graag aan ons team wilden toevoegen. Je start bij ModuleMakers in de werkvoorbereiding, en vanuit die functie kunnen de verantwoordelijkheden steeds meer groeien. Samen kijken we wat goed bij je past en wat je oppikt. Bij Michael zien we dat hij enorm slim en lekker eigenwijs is, maar ook echt dingen aanpakt. Wanneer iemand zich in bepaalde vraagstukken verdiept zie je gelijk hoe iemand zich ontwikkelt en waar die persoon in groeit. In een recordtijd zie je dat Michael eigenlijk al veel meer engineering werk dan werkvoorbereidingswerk doet. Daar mag hij zeker trots op zijn!”

Volgens Arvid maak je het verschil door vrijheid te geven, kansen te bieden en vertrouwen te hebben in de kracht van de medewerkers. “Zo kan je mensen zich écht laten ontplooien. Ik heb dat zelf ook als een prettige manier van werken ervaren, wellicht dat mijn stijl van werk en leidinggeven hieruit voortkomt. Het klikt ook goed tussen mij en Jasper. Hij heeft qua techniek een goede kijk op het juiste installatietechnische profiel. Ik zoek professionals die je kunt ontwikkelen, het liefst iemand die wat bagage meebrengt. Jasper heeft die kennis en een grote interesse in ons vakgebied, dat is erg fijn samenwerken!”

Ben jij enthousiast geworden over het verhaal van Michael en wil je graag weten wat ELLBRU voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Modulemakers Interview6
Modulemakers Interview6
Modulemakers Interview6
Modulemakers Interview6
Modulemakers Interview6
Modulemakers Interview6
Modulemakers Interview6

Contactformulier

Laten we snel kennismaken.

Of je nu uitdagend werk óf de juiste mensen zoekt, het begint met kennismaken. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.