Toezichthouder

Ben jij iemand die oog voor detail heeft, ga je voor kwaliteit van uitvoering en geef jij om de naleving van regels en wetten? Dan is de rol van toezichthouder jou op het lijf geschreven! Wij nemen je mee in de details van deze functie.

Toezichthouder: functie ELLBRU

Toezichthouder

Als toezichthouder inspecteer en controleer je de naleving van de wet- en regelgeving door mensen, bedrijven en/of organisaties. Belangrijk is dat de werkzaamheden conform contract en de planning worden uitgevoerd. Je bent de oren en ogen op het werk, met benodigde apparatuur.

Toezichthouders rapporteren bevindingen, geven advies en kunnen indien nodig handhavingsmaatregelen nemen. Jouw rol draagt bij aan het waarborgen van veiligheid en efficiëntie van processen en activiteiten. Je krijgt veel vrijheid in je rol, maar ook veel vertrouwen.

Bekijk onze toezichthouder vacatures

De specifieke taken van een toezichthouder kunnen variëren afhankelijk van de sector, de organisatie en het domein waarin je werkt. De belangrijkste taak van een toezichthouder zit al in de naam: toezicht houden. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Inspecties uitvoeren: het regelmatig uitvoeren van inspecties op een bouwplaats, in gebouwen en op projecten om na te gaan of ze voldoen aan geldende bouwvoorschriften, regels, vergunningen en veiligheidsnormen.

  2. Handhaving bouwvoorschriften: toezichthouders zorgen ervoor dat aannemers en bouwbedrijven zich houden aan bouwvoorschriften voor onder andere structuur, elektrische systemen, brandveiligheid en toegankelijkheid. Denk je dat iemand zich niet aan de regels houdt? Dan maak je hier een melding van.

  3. Veiligheid waarborgen: toezicht houden op naleving van de veiligheidsvoorschriften op de bouwplaats, zoals het dragen van persoonlijke bescherming, handhaven van veilige werkpraktijken en voorkomen van ongevallen.

  4. Documentatie controleren: toezichthouders controleren bouwdocumenten, tekeningen, vergunningen en andere relevante documentatie zodat de procedures correct worden gevolgd en gedocumenteerd.

  5. Klachten op de juiste manier afhandelen: communiceren met aannemers, architecten, ingenieurs en andere betrokkenen. Je houdt toezicht op het gedrag van burgers en bedrijven.

  6. Rapporteren: als toezichthouder stel je op de juiste manier rapporten op van de inspectie, bevindingen en acties die zijn ondernomen.

Bevoegdheden toezichthouders

Een toezichthouder is bevoegd zaken te onderzoeken en vanuit daar verdere acties te ondernemen met oog op veiligheid en het naleven van regels en wetten. Ook is een toezichthouder bevoegd inlichtingen te vorderen. Wel is er vastgelegd dat een toezichthouder alleen gebruik mag maken van zijn bevoegdheden zover dat redelijkerwijs noodzakelijk is voor de vervulling van zijn of haar taken.

Toezicht houden op de omgevingswetgeving

Ook gemeenten, provincies en waterschappen zijn betrokken bij toezicht en handhaving. Zo kan het bevoegd gezag personen aanstellen als toezichthouder om toezicht te houden op de omgevingswetgeving. Deze wet regelt alles wat te maken heeft met de ruimte waarin we wonen en werken, oftewel de leefomgeving. Om ervoor te zorgen dat onze leefomgeving gezond, veilig en aangenaam is, hebben we in Nederland veel regels opgesteld. Deze regels gelden zowel voor inwoners als voor bedrijven en hebben betrekking op zaken zoals natuur, milieu, bouw en wonen. De Omgevingswet bundelt al deze regels en is op 1 januari 2024 in werking getreden.

Wat kan ELLBRU voor toezichthouders betekenen?

ELLBRU biedt een toezichthouder meer dan alleen een carrièrekans. Wij bieden jou een uitdagende en afwisselende functie waarbij je je kan blijven ontwikkelen bij een van onze opdrachtgevers in de bouw, civiele techniek en vastgoed, én een aantrekkelijk maandsalaris met bijbehorende marktconforme secundaire arbeidsvoorwaarden.

In de functie van toezichthouder werk je de eerste periode als professional via ELLBRU en zal je vervolgens – bij wederzijds enthousiasme – in dienst treden bij de werkgever. In deze periode krijg je goede begeleiding van je businessmanager, gericht op jouw persoonlijke ambities. Daarbij krijg je een budget voor diverse opleidingsmogelijkheden en cursussen die bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Wij vinden het belangrijk dat je blijft groeien en dat je steeds beter wordt in wat je doet, hoe goed je ook al bent.

Klinkt de functie van toezichthouder als dé nieuwe baan voor jou? Voldoe jij aan de competenties? Dan willen wij je graag leren kennen. Bekijk onze toezichthouder vacatures en kom bij ons solliciteren! ELLBRU geeft jouw carrière een boost.

Meer weten?

Rik van Eijk

Contactformulier

Laten we snel kennismaken.

Wil jij een nieuwe stap maken in je carrière? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden via ELLBRU. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.