Als vrouw in de bouw werken - voor Janne een groot plezier

Interview
Procesverbeteraar Hemubo Service & Mutatie Janne Heuvelman

Janne vindt het écht leuk om bij te dragen aan de bouw tussen de vele mannen. De mannencultuur is haar dan ook niet nieuw. Als procesverbeteraar aan haar de taak om de bouwkundige en bedrijfsmatige processen binnen Hemubo Service & Mutatie te verbeteren. Een nieuwe functie binnen het bouwbedrijf waarbij Janne het spits mag afbijten. Benieuwd met welke vraagstukken zij dagelijks te maken heeft? Wij gingen met Janne in gesprek.

Vallen en opstaan

Op een druilerige dinsdagochtend, onder een genot van een goede cappuccino, vertelt Janne alles over haar uitdagende baan waar ze in november 2021 in gestart is. ‘In mijn baan heb ik met heel veel verschillende veranderkundige vraagstukken te maken. Van het integreren van dashboards tot het verhogen van de kwaliteit van de onderaannemers. Waarbij de belangrijkste vraag is: hoe pakken we het écht goed aan? Ik ben dus bedrijfsmatig verschillende plannen aan het maken, om uiteindelijk de bouwkundige processen binnen het bedrijf te verbeteren. Hemubo is een fijn bedrijf om bij te werken; wanneer ik ideeën heb word ik echt gehoord. Binnen de rol van procesverbeteraar krijg ik veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Soms heel spannend, maar vooral erg uitdagend.

Mijn functie is volledig nieuw binnen de organisatie, wat maakt dat mijn rol heel vrij is en ik veel speelruimte heb. Een groot voordeel: je kunt de rol zo vormgeven zoals je zelf wil. Ook luistert mijn leidinggevende goed naar mijn visie. Hij wil daar echt wat mee, en kan zich daar ook vaak in vinden. Erg leuk! Daarentegen hoop ik dat de rol in de loop der tijd steeds meer structuur en vorm zal krijgen. Door de maanden heen weet ik gelukkig steeds beter wie ik waarvoor kan benaderen. Het was een opstart met vallen en opstaan, waar ik iedere dag weer ontzettend veel van heb geleerd.

Snelheid verhogen

Dat ik écht het verschil uit kan maken binnen zo’n groot bouwbedrijf vind ik erg leuk. Er is een hoop te doen, waardoor er ook veel resultaat te boeken is. Ook ben ik reuze enthousiast over de basis die Hemubo Service & Mutatie levert: binnen no-time een woning omtoveren naar de basiskwaliteit die de woningcorporatie van ons verlangt. En het mooie is: door massa te leveren kunnen we elkaar versterken. Er is gigantisch veel vraag naar onze service. Voor ons de uitdaging om dit in een hoog tempo te doen, aangezien alle partijen hier belang bij hebben. Inmiddels zijn we daar goed op ingericht, maar idealiter kan het altijd nog veel sneller. Voor mij ligt hier de uitdaging de processen te verbeteren om deze omloopsnelheid te verhogen. Er is zoveel innovatie mogelijk, maar eerst starten bij de basis. Om straks meer met bewoners en klanten om de tafel te zitten, daar kijk ik wel echt naar uit. Maar ook om met mijn team te gaan kijken hoe we dit nóg beter met elkaar kunnen doen en hoe we het dus met elkaar kunnen versnellen. 

In mijn functie ben je veel bezig met de processen: je gaat observeren, analyseren en afwijkingen constateren. Hierbij is het belangrijk dat de basis goed is ingericht, waar ik veel van mijn tijd in stop. Ik zie deze baan als één van de meest leerzame banen waar ik voor kan gaan. Waarom? Als je start in een functie waar alles perfect is geregeld en je gaat dan aan wat processen sleutelen, ga je hele kleine veranderingen realiseren. Maar nu ben je bezig met hele grote veranderingen wat soms super spannend is, maar wat je tegelijkertijd een heel voldaan gevoel geeft als je ziet wat je hebt neergezet en dat het daardoor de goede kant op gaat. Het is fijn om een bedrijf veel te kunnen brengen!

Meer handen en voeten geven

De vrijheid om fouten te kunnen maken maakt Hemubo een heel fijn bedrijf om bij te werken. Ik kan alles met mijn leidinggevende delen. Hij geeft mij dan ook eerlijke feedback om mij te laten groeien. Een werkdag verschilt iedere dag enorm. Er zal dan ook geen dag zijn dat ik mij verveel. Je merkt dat mensen je steeds beter weten te vinden, en dat ik ze steeds beter kan helpen. Ik ben dan ook erg blij met het leuke contact met collega’s.

De projecten waar ik me dagelijks mee bezighoud zijn heel divers, vaak ook IT of HR gerelateerd. Variërend van het inrichten van een opname- en opleverapplicatie tot het verbeteren van de samenwerking met de ketenpartners, en van het optimaliseren van het gebruik van Sharepoint tot het verhogen van de bewonerstevredenheid. Deze innovaties ga ik in de komende periode steeds meer handen en voeten geven.’

Sneltreinvaart 

Janne heeft zowel de bachelor ‘Bouwtechnische Bedrijfskunde’ als de master ‘Business Administration’ afgerond. Of ze de kennis en ervaring van haar studies goed in deze functie kan gebruiken? ‘Vooral de bedrijfskundige kennis kan ik hier gebruiken. Daarnaast komt mijn ervaring in de bouw ook erg goed van pas. De mannencultuur is mij niet nieuw. Ik vind het ook echt leuk om als vrouw in de bouw tussen de vele mannen te werken. Wat ik zo leuk vind aan werken in de bouw is dat je écht invloed hebt op de bouwprocessen. Deze interesse begon al vroeg. Op het moment dat mijn ouders zelf een huis gingen bouwen, heb ik vanaf jongs af aan het hele proces meegekregen. Wat vond ik dat interessant! Bij Hemubo gaat dat natuurlijk in sneltreinvaart. Die snelheid en het bouwproces is voor mij een hele boeiende combinatie. Het is mooi om te zien dat je door hard werken met elkaar zulke mooie dingen kan realiseren.

Mijn werkzaamheden wisselen heel erg per dag. In de eerste periode ben ik veel met het team (wat bestaat uit uitvoerders en werkvoorbereiders van de desbetreffende klant en product) gaan samenzitten om met elkaar het proces door te nemen, het gesprek daarover te voeren en kritische vragen te stellen. Doordat je veel schakels hebt tussen de uitvoerders en werkvoorbereiders is het proces vrij complex en duurt zo’n sessie vrij lang. Deze sessies zorgen ervoor dat de neuzen dezelfde kant op komen te staan. Door het gesprek te voeren weet het team van elkaar te leren en elkaars krachten te benutten.

Processen modelleren

Een van mijn eerste projecten was het creëren van een inwerkprogramma. Hiervoor heb ik eerst alle informatie verzameld die er was en met de juiste collega’s van verschillende afdelingen gesproken. Uiteindelijk heb ik 200 Excel punten samengevoegd tot een overzichtelijk inwerkbestand met een mooie lay-out waar je alle basisinformatie kan terugvinden. Het gaat er vooral om hoe toegankelijk je het maakt voor collega’s om het te gebruiken. Uiteindelijk willen we een onboarding applicatie creëren voor het inwerkproces, waar ik dan ook verantwoordelijk voor word. Daarnaast ben ik bezig met het inzichtelijk maken van schademelding registraties en het verbeteren van het proces wanneer er materieel besteld wordt.

Ondanks dat er zoveel projecten tegelijkertijd lopen probeer ik voor mezelf zoveel mogelijk overzicht te houden, structuur te creëren en te prioriteren. Ik zet me volledig in en pak alles met 2 handen aan om het maximale uit de functie te halen. Ik kijk goed wat er noodzakelijk is en welke brandjes geblust moeten worden, en speel in op de momenten en situaties die ik tegenkom. Naast de korte termijn projecten werk ik ook aan lange termijn projecten. Zo ben ik processen aan het modelleren, waarin ik alle uitgeschreven processen volledig aan het uitwerken ben. Hier kan ik o.a. de verantwoordelijken en urenregistratie aan toevoegen. Er wordt door Hemubo veel geïnvesteerd in de nieuwste technologieën en softwareprogramma’s. De middelen zijn in huis, nu nog de implementatie ervan.

Vrouw in de bouw

Ik ben dus veel bezig met hoe we processen beter op elkaar aan kunnen sluiten. Tijdens mijn master heb ik ‘Business Analytics’ als specialisatie gedaan. Als ik dat straks wat meer terug kan laten komen in de functie, dat je op die manier data-analyses kan creëren en toepassen in de bouwwereld. Ja, dat lijkt me erg interessant! Maar dat is meer iets voor in de toekomst.

Het scheelt enorm dat ik al meerdere jaren ervaring in de bouw heb, en dus gewend ben om ‘one of the guys’ te zijn. Naar mijn mening is het goed om binnen ieder bouwbedrijf de man-vrouwverhouding zoveel mogelijk in balans te houden, mocht het natuurlijk mogelijk zijn. Een mooi doel voor de toekomst.’ 

Goede klik en oprechte interesse

In augustus 2021 is het eerste contact tussen Janne en ELLBRU geweest. ‘Een vriend raakte op zijn werk met zijn collega’s aan de praat over mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Uiteindelijk ben ik via zijn collega met ELLBRU in contact gekomen. Het klikte meteen en had een erg leuk gesprek met Martijn en Jasper. Er was oprechte interesse en merkte meteen goed op welke dingen ik belangrijk vind in een baan. 

Het is fijn dat ELLBRU zo’n groot netwerk in de bouw heeft, en mij aan de juiste baan en opdrachtgever heeft gekoppeld. Ze hebben mij goed geholpen door mee te denken welk carrièrepad bij mijn ambities en wensen past. Door met mij in gesprek te gaan en goed door te vragen wisten Martijn & Jasper goed wat wel en niet bij mij paste. Het is mooi om te zien dat jullie het belangrijk vinden dat mensen op hun plek zitten! Daarom voelt het goed dat ik voor ELLBRU heb gekozen.’

Wil jij ook graag werken in een uitdagende omgeving waar jouw expertise het verschil maakt? Neem contact met ons op.

Contactformulier

Laten we snel kennismaken.

Of je nu uitdagend werk óf de juiste mensen zoekt, het begint met kennismaken. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.