Prefab bouwen: duurzaam, modern én bovenal snel

Kennis
Prefab bouwen: duurzaam, modern én bovenal snel

Prefab bouwen, je hebt er vast wel eens van gehoord. Duurzaam, modern én bovenal snel. De naam is een afkorting van prefabricage of ‘prefabricated’ in het Engels, omdat (een deel van) het gebouw van tevoren in een fabriek of werkplaats wordt gemaakt. Voor de snelheid worden meestal delen hiervan in gestandaardiseerde vormen gemaakt, waardoor het op de bouwplaats alleen nog in elkaar gezet hoeft te worden. Het begint een steeds populairdere manier van bouwen te worden in Nederland, niet in het minste vanwege het groeiende woningtekort, de toenemende huisprijzen en het tekort aan vakmensen.

Wat is prefab?

De term ‘prefab’ is een overkoepelende term voor modulaire gebouwen, gefabriceerde gebouwen en verplaatsbare secties van gebouwen en woonwagens. Klinkt modern, toch? Niets is minder waar. De eerste pre-gefabriceerde woning werd gebouwd tussen 1160 en 1170 door Robert Wace, die een kasteel transporteerde in ‘kit’ vorm.

Anno 2021 worden de meeste prefab gebouwen wel in modernere stijl gebouwd. Door onderdelen van bijvoorbeeld een woning, zoals het dak, de vloer of de binnen- en buitenmuren, van tevoren in een fabriek te bouwen bespaar je veel tijd op de bouwplaats. Daar hoeft het, wanneer de fundering gereed is, alleen nog in elkaar gemonteerd te worden. Binnen twee dagen kan een huis dan al casco worden opgeleverd en kan men beginnen met de afwerking. Maar vergis je niet, er gaat wél meer tijd in de voorbereidingen zitten. 

Een prefab gebouw kan in verschillende stijlen en vormen gebouwd worden, zoals een villa, een boerderij of een jaren ’30 woning. Voor ieder dus wat wils! Nog een stap verder dan prefab is modulair bouwen, waarbij meestal bedoeld wordt dat een deel van een gebouw in een fabriek is geproduceerd. Hierbij wordt het gehele gebouw in modules opgedeeld, die allemaal in de fabriek worden geproduceerd. Bij modulaire bouw kunnen kamers bijvoorbeeld in de fabriek al worden voorzien van het tegelwerk en sanitair. Bij prefab wordt dit meestal nog op de bouwplaats gebouwd.

Snelheid en efficiëntie

De belangrijkste voordelen van prefab bouwen zijn de snelheid en efficiëntie die op de bouwplaats bereikt kunnen worden. Door vooraf (delen van) het gebouw in een fabriek of werkplaats te maken kan het véél sneller ter plaatse in elkaar worden gezet en gaat de kwaliteit van de woning omhoog, omdat het gebouw sneller wind- en waterdicht is. Door de routine van het prefabriceren worden er minder bouwfouten in het bouwproces gemaakt en door de snelle bouwtijd zijn de bouwkosten een stuk lager. Hierdoor kan het een oplossing bieden voor het groeiende woningtekort, de stijgende huisprijzen en het tekort aan vakmensen. 

Naast de hogere kwaliteit is ook duurzaamheid van belang. Omdat de gebouwen vaak van goede kwaliteit zijn, doordat ze onder optimale omstandigheden in de fabriek worden gemaakt en er goed op de condities wordt gelet, hebben de gebouwen een langere levensduur. Wanneer een lange levensduur niet het uitgangspunt is, worden de industrieel vervaardigde onderdelen ook vaak demontabel gebouwd, waardoor (een deel van) het gebouw op een andere plek weer hergebruikt kan worden. Daarnaast is het duurzaam voordelig dat er bij prefab bouwen veel minder transport naar de bouwplaats nodig is, waardoor er een enorme reductie in stikstof uitstoot kan plaatsvinden. Mooi meegenomen!

Flexibiliteit van het gebouw

Klinkt prefab bijna te mooi om waar te zijn? Prefab bouwen heeft helaas niet alleen maar voordelen. Een keerzijde is de flexibiliteit van het gebouw: wanneer de elementen gemonteerd zijn, is het vrijwel onmogelijk om daarna nog aanpassingen te maken in de bouw. Een aanbouw of muur verplaatsen wordt daardoor erg moeilijk. Leidingen of stopcontacten moeten ook vanaf het begin al goed in het plan verwerkt zitten. Van tevoren moet dus alles al kloppen, want als de fabriek draaiende is, kan je niets meer veranderen.

Daarnaast is er beperkte indelingsvrijheid van bijvoorbeeld een woning. Meestal staat een groot deel van de indeling van het gebouw van tevoren al vast en kunnen er maar een paar dingen gepersonaliseerd worden. Dit is natuurlijk niet het geval met reguliere nieuwbouw.

Toekomst van prefab

De afgelopen jaren is de populariteit van prefab bouwen ontzettend toegenomen in Nederland, maar deze trend zie je ook in de rest van Europa. De trend is voornamelijk vanuit Scandinavië ontstaan, doordat er in de lange winters slechts een paar maanden per jaar op de bouwplaats kan worden gebouwd. Hierdoor bleek prefab bouwen dé uitkomst te zijn. Maar ook voor andere Europese klimaten is het een uitkomst dat er onder de geconditioneerde omstandigheden in de fabriek geen last is van externe hitte, regen, hagel, sneeuw en vorst. Diverse Nederlandse architecten melden dat er al in bijna de helft van de projecten prefab elementen worden gebruikt. Dit is mogelijk doordat Nederland voorloper is in het gebruik van BIM, en technologie en prefab vaak hand in hand gaan.

Wat prefab de toekomst gaat brengen? Daar lopen de meningen over uiteen. Wat een interessante ontwikkeling is, is dat het belang van installaties in gebouwen toeneemt. Ook met betrekking tot duurzaamheid. Wanneer een bouwer en een installateur beide het voortouw nemen in de bouw van een gebouw, neemt de kans op fouten toe omdat er twee werelden door elkaar gaan lopen. Dit kan echter gelijk de kop in worden gedrukt wanneer de functies gescheiden blijven door middel van prefab bouw.

Door de technologische, installatietechnische en duurzame ontwikkelingen van dit moment, denken we dat prefab een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de bouw. Zo denkt 88% van de lezers van het Nederlands vakblad ‘Bouwwereld’ daar hetzelfde over: volgens hen is fabrieksmatige bouw helemaal de toekomst. En zou het niet mooi zijn als dit ook daadwerkelijk dé oplossing zou zijn voor het woningtekort in Nederland?

Heb jij de ambitie om met prefab bouwen aan de slag te gaan? Of wil je hier meer informatie over ontvangen? Neem contact met ons op.

Contactformulier

Laten we snel kennismaken.

Of je nu uitdagend werk óf de juiste mensen zoekt, het begint met kennismaken. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.