Een werkdag uit het leven van een tendermanager

Interview
Tendermanagers Hemubo

Maura, René, Justin en Robin zijn met veel plezier werkzaam als tendermanager bij Hemubo. Benieuwd hoe een werkdag van een tendermanager eruitziet? Maura neemt je mee in haar dagindeling, werkzaamheden én verantwoordelijkheden.

‘Mijn naam is Maura, 27 jaar en ben sinds 15 juni met veel plezier werkzaam als tendermanager bij Hemubo. Nadat ik mijn bachelor bouwkunde en mijn master architectuur in Delft heb afgerond, ben ik naar Amsterdam verhuisd. In de eerste twee jaren van mijn carrière kwam ik erachter dat ik een baan zocht waar ik mijn creativiteit volledig in kwijt kon, én waar ik mij kon bezighouden met het begin van het ontwerpproces. Ik hoopte dan ook een baan te vinden in de conceptontwikkeling.

In de gesprekken met ELLBRU kwam de rol van tendermanager voorbij – een rol die volgens businessmanager Cynthia goed bij mij zou kunnen passen. Het was een schot in de roos: binnen twee weken was het gehele sollicitatieproces afgerond, stond mijn handtekening op het contract en kon ik aan de slag bij Hemubo. Klaar voor een nieuw avontuur!

Slimme en duurzame bouwoplossingen 

Als tendermanager op de afdeling Conceptontwikkeling houd ik mij, samen met mijn collega's, bezig met aanbestedingen. Hier proberen we met slimme en duurzame bouwoplossingen te komen om nieuwe opdrachten voor Hemubo binnen te halen. Als woningcorporaties of andere bedrijven hun vastgoed willen renoveren/onderhouden of iets nieuws willen bouwen, moeten ze vaak verschillende aannemers benaderen om een plan uit te laten werken. Zij kiezen vervolgens objectief het beste plan. Als tendermanager wil je het plan schrijven dat het best aansluit op de wensen van de opdrachtgever. Je verzamelt alle informatie binnen het bedrijf, bijvoorbeeld in overleg met de werkvoorbereider, calculator, bewonerscoördinator, specialist duurzaamheid of met een partnerbedrijf. Dit werk je tekstueel én visueel uit in een mooi boek om die uiteindelijk aan te bieden of te presenteren aan de opdrachtgever.

08:45 – 12:00

Door de corona-thuiswerksituatie starten we de dag met een dagstart via Teams. We nemen met de afdeling door wat iedereen die dag gaat doen, zodat we van elkaar op de hoogte zijn waar we mee bezig zijn en of iemand nog hulp nodig heeft. Na een goede kop koffie ga ik hard aan het werk om de laatste puntjes op de i te zetten in een Plan van Aanpak en samen met mijn collega de deadline van 12:00 te halen. Ik haal de laatste taalfoutjes eruit en laat mijn collega het plan voor de laatste keer doorlezen voordat ik op ‘verzenden’ druk. 

12:00 – 15:00

Deadline gehaald, tijd om te lunchen! Ik sluit mijn lunch af met een kleine wandeling, om vervolgens weer met frisse energie aan de middag te beginnen. Ik ga door met de volgende tender. Hiervoor heb ik een overleg gepland staan met een werkvoorbereider en een calculator om met hun expertise te kijken naar het plan. Aan de hand van hun advies kijken we gezamenlijk of het plan geoptimaliseerd kan worden. Het is hierbij belangrijk dat het zo geschreven wordt dat het voor iedereen begrijpelijk is. Het is leuk dat je werkdag zoveel variatie heeft, en dat je met zoveel verschillende stakeholders in contact bent.

15:00 – 17:00

Ik sluit de dag af met het opmaken van een brochure voor bewoners. Hiervoor gebruik ik de Adobe programma’s Illustrator en InDesign. Dit maakt de functie nóg creatiever, waar ik veel voldoening uit haal.

To-do lijstjes zijn mijn beste vriend

Het is dus een hele creatieve rol waarin je veel bezig bent met schrijven, het creëren en opmaken van informatieboekjes en het meedenken over architectonische ontwerpen. Ook is het een veelzijdige rol, doordat je zowel aan lang- als kortlopende projecten werkt. Het is dan ook belangrijk dat je meerdere ballen hoog kunt houden, goed bent in timemanagement en je eigen grenzen kunt aangeven, aangezien je altijd meerdere tenders tegelijkertijd hebt lopen. Hierdoor zijn to-do lijstjes mijn beste vriend! Vaak werk je met 2 à 3 collega’s aan een tender. Het draait dus echt om samenwerken én elkaar helpen.

Ik zit hier enorm op mijn plek: ik werk in een gezellig en jong team en krijg veel vrijheid en zelfstandigheid in deze functie. Wanneer je een goed idee hebt, ben je vrij om dat zelf op te pakken, verder te onderzoeken en uit te werken. Hierdoor kan je de rol op je eigen manier invullen. Geen één project is hetzelfde, waardoor iedere werkdag weer anders is. Ook is het fijn dat je hele tastbare resultaten hebt van het werk dat je verricht. Als je een tender doorloopt heb je binnen een paar weken fantastisch mooie boekjes liggen. En met een beetje geluk heb je binnen 2 jaar ook daadwerkelijk jouw ideeën voor onderhoud uitgevoerd!

Daar ben ik écht trots op 

Je kunt in deze functie doorgroeien door je te specialiseren en steeds meer grotere projecten op te pakken en deze goed te managen. Het is aan jou hoe je hem invult, hoeveel je er uithaalt en hoeveel je leert. Het is dan ook erg leerzaam als je af en toe in het diepe wordt gegooid, dat is dé manier om het vak te leren. Ik ervaar Hemubo als bedrijf heel positief: het contact binnen de organisatie is erg laagdrempelig, er wordt snel geschakeld door de korte lijntjes en iedereen is erg behulpzaam. Ook worden er buiten de coronaperiode regelmatig bedrijfsactiviteiten georganiseerd, zoals borrels, barbecues, sportevents en wintersportvakanties.

Ik ben trots hoe we met de afdeling een aantal grote projecten hebben opgepakt, en hoe we dit steeds weer verbeteren. Vorige maand hebben we een tender gewonnen. Ik ben trots op het plan dat we hebben gemaakt en hoe we alle informatie uit oudere plannen onder de loep hebben genomen, alles opnieuw hebben geschreven en alles nóg duidelijker en mooier hebben gemaakt. Dat we weer nieuwe stappen hebben gezet met elkaar, daar ben ik écht trots op. Wanneer je een tender wint, word je ook deels betrokken bij de uitvoering van het project. Hierdoor kom je ook in contact met andere partijen die bij het project betrokken zijn, wat erg leerzaam is!'

Ben jij enthousiast geworden over het verhaal van Maura en wil jij ook als tendermanager aan de slag? Neem contact met ons op.

Contactformulier

Laten we snel kennismaken.

Of je nu uitdagend werk óf de juiste mensen zoekt, het begint met kennismaken. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.