Een werkdag uit het leven van een junior werkvoorbereider

Interview
Junior werkvoorbereider werktuigbouwkunde Bosman Bedrijven

Julian Wessel is sinds september werkzaam als junior werkvoorbereider bij Bosman Bedrijven. Benieuwd hoe een werkdag van een werkvoorbereider eruitziet? Hij geeft jou een kijkje in zijn dagelijkse werkzaamheden.

‘Mijn naam is Julian Wessel. Ik woon in Amersfoort en ben sinds september werkzaam als junior werkvoorbereider bij Bosman Bedrijven via ELLBRU. Ik doe een duale opleiding, wat inhoudt dat ik naast mijn 32-urige werkweek ook nog één dag in de week studeer. Het is een pittige combinatie, maar desondanks erg blij met deze keuze. Hierdoor kan ik door blijven studeren én tegelijkertijd veel werkervaring opdoen.

Ik zit erg goed op mijn plek bij Bosman Bedrijven - naast heel afwisselend werk hangt er een goede werksfeer, is er altijd ruimte voor een grapje en werken er veel leuke en vrolijke collega’s. Dat sommige collega’s hier al meer dan 30 jaar werken zegt daarom ook veel. Ik werk aan hele diverse projecten in de installatiebranche: van nieuwbouwprojecten waarbij het gebouw van top tot teen voorzien moet worden van werktuigbouwkundige installaties tot projecten waarbij een radiatorknop vervangen moet worden. Dat maakt mijn functie dan ook erg dynamisch. Geen één werkdag ziet er hetzelfde uit. Ik neem je mee in een gemiddelde werkdag als junior werkvoorbereider werktuigbouwkunde bij Bosman Bedrijven:

08:00 – 09:00

We beginnen hier vroeg. Omdat ik niet echt een ochtendmens ben, kom ik meestal om 8:00 binnen. We starten iedere werkdag meteen met onze dagstart vergadering - een overleg tussen de werkvoorbereiders. We bespreken waar iedereen mee bezig is en wat er die dag gedaan moet worden voor de lopende projecten. Omdat we allemaal verschillende projecten tegelijk draaien is het ontzettend belangrijk dat we van elkaar weten wat er speelt. Mocht er iemand ziek zijn, dan kan het project alsnog door gaan. Eén keer per week hebben we deze vergadering samen met de projectmanagers waarbij het voornamelijk over planningen gaat (o.a. wanneer bepaalde projecten moeten starten en waar iedere monteur naar toe moet gaan).

09:00 – 12:00

Met een koffietje erbij ga ik vervolgens aan de slag. Eerst neem ik mijn mails door - aan de hand daarvan krijg ik een goed overzicht van mijn prioriteiten en kan ik een dagplanning maken. In de ochtend ben ik vaak druk met uitzoekwerkzaamheden. Zo moet ik voor het opstellen van een offerte een calculatie maken voor een project, wat inhoudt dat ik alle kosten opvraag bij leveranciers of derde partijen. Na een kleine snack om 10.00 maak ik de calculatie/offerte af. Het verschilt per project hoe lang je hier mee bezig bent. Op de afdeling KLP van Bosman werken we zowel aan projecten die rond de €2.000 zijn als aan projecten die in de miljoenen oplopen. Bij grote projecten kan je meerdere dagen bezig zijn met een offerte, bij de kleine projecten lukt dit vaak binnen twee uur.

12:00 – 15:00

Tijd voor een boterham! Na de lunch is het tijd om de monteurs te bellen om bestellingen op te nemen. Als werkvoorbereider sturen we de monteurs aan en zetten we ze in op verschillende projecten. Daarbij zorgen we er natuurlijk ook voor dat ze over de juiste materialen beschikken. Wanneer zij iets missen, maken wij een bestelling aan en zorgen we ervoor dat de materialen op locatie komen en/of klaar staan in het magazijn. 

15:00 – 16:00

Het is tijd om met mijn begeleider samen te gaan zitten. Omdat ik natuurlijk nog lerende ben, bespreek ik dagelijks met mijn begeleider de belangrijkste punten die ik af moet hebben. We hebben het dan over de werkzaamheden die ik gedurende de dag heb gedaan en nemen het door om te kijken of het goed genoeg is om naar de klant te sturen. 

16:00 - 17:00

Tot een uur of vijf ben ik bezig om de laatste projectaanpassingen door te voeren en de puntjes op de i te zetten. Langzaamaan rond ik de dagelijkse zaken af en sluit ik af. Ik klap mijn laptop dicht en stap met een voldaan gevoel op mijn fiets!

Van koeling tot luchtbehandeling 

Het leukste aan dit werk vind ik dat onze resultaten zichtbaar én tastbaar zijn. Er zitten hele grote en indrukwekkende projecten tussen, waar je echt trots op bent. Het vak installatietechniek is zo gigantisch breed - van koeling tot luchtbehandeling – waardoor je een grote diversiteit aan werkzaamheden hebt. Het schakelen met vele verschillende stakeholders maakt mijn baan dan ook extra uitdagend.

Wat mijn volgende stap gaat zijn? Ik hoop uiteindelijk door te kunnen groeien tot projectmanager. De ervaring die ik nu opdoe komt daar natuurlijk ontzettend goed bij van pas. Het is prettig dat het contact tussen ELLBRU en Bosman Bedrijven erg goed is. Jasper van der Voort (teamlead installatietechniek) is heel nauw betrokken, waardoor er snel geschakeld kan worden. Ik ben Jasper dan ook erg dankbaar dat hij goed heeft geluisterd naar mijn wensen en ambities en dit heeft gekoppeld aan deze mooie carrièrekans binnen de installatietechniek!’

Ben jij enthousiast geworden over het verhaal van Julian en wil jij ook als werkvoorbereider aan de slag? Neem contact met ons op.

Contactformulier

Laten we snel kennismaken.

Of je nu uitdagend werk óf de juiste mensen zoekt, het begint met kennismaken. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.