Mirella: "Blij dat ik mijn technische inzicht hier goed kan gebruiken"

Interview
Constructief Revit modelleur Mirella Ferwerda Faas & van Iterson

Mirella Ferwerda is sinds 14 juni werkzaam als constructief Revit modelleur bij Faas & van Iterson via ELLBRU. Met haar grote passie voor constructies wist ze één ding zeker: ik wil in mijn nieuwe baan graag aan de slag met mijn constructiekennis! We zijn met Mirella in gesprek gegaan over haar technische werkzaamheden, de projecten waar ze aan werkt en hoe haar ambitie voor de langere termijn eruitziet:

"Als constructief Revit modelleur maak ik constructieve tekeningen van gebouwen in 3D. Ik maak tekeningen van de gegevens die ik van de constructeur krijg. Aangezien ik constructies van gebouwen heel belangrijk vind, geeft het mij heel veel voldoening om deze in 3D uit te kunnen tekenen. Tijdens mijn vorige baan heb ik alles over Revit geleerd, wat nu zeer goed van pas komt. Ik ben blij dat ik mijn technische inzicht goed kan gebruiken in deze baan. Ik werk graag precies en in de details. Mijn omgeving zou mij omschrijven als zeer creatief, enthousiast en gedreven in mijn werk. 

De kans om constructies te leren

Vanaf mijn 5e riep ik al dat ik architect wilde worden. Ik houd ervan om tekeningen te maken, en dingen te bouwen. Dat is ook de reden waarom ik voor de studie bouwkunde heb gekozen. Ik kwam er op school achter dat ik constructies interessanter vind dan bouwkunde. Na mijn opleiding ben ik dan ook met vol enthousiasme bij een werkgever gaan werken waar ik de kans kreeg om constructies te leren. Uiteindelijk heb ik dit dus geleerd door veel praktijkervaring op te doen. Mijn ambitie voor de langere termijn is om architect of decorbouwer te worden. Hiervoor zal ik uiteindelijk mijn hbo-bouwkunde diploma moeten halen."

Faas & van Iterson is een constructie/ingenieursbureau. Ze veranderen het ontwerp van de architect, aannemer of particulier in een beeld; de constructietekening. Hierbij tekenen en berekenen ze bouwkundige constructies voor zowel kleine als grote projecten, variërend van verbouwingen tot aan hotels en villa’s. Binnen Faas & van Iterson werken er in totaal vier tekenaars, veel verschillende constructeurs en twee stagiaires. Ze hebben regelmatig een tekenaars overleg om alles met elkaar af te stemmen en te blijven vernieuwen. In dit overleg staat het optimaliseren van Revit/BIM vaak centraal. Dit maandelijkse overleg zorgt uiteindelijk ook voor een betere samenwerking met de klant. 

Veel technische werkzaamheden

"Ik werk er ondertussen alweer 4 maanden, de tijd vliegt echt voorbij. De projecten waar ik aan werk zijn heel divers: van nieuwbouwwoningen en verbouwingen van bestaande gebouwen tot aan bedrijfshallen met staalconstructies. Als constructief Revit modelleur voer ik zelfstandig constructief tekenwerk uit in alle fasen van een project. Ook ondersteun ik het ontwerpteam en construeer ik beton- , staal-, houtconstructies en funderingen in Revit. Daarnaast verricht ik clash controles en toets ik modellen op kwaliteit, toepasbaarheid én haalbaarheid. Het is belangrijk om het gehele bouwproces goed te kunnen overzien. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het afstemmen van de planning en het uitvoeren van de werkzaamheden met collega’s en andere partijen.

Wanneer we een project binnen hebben gehaald, ontvang ik de berekening van de constructeur. Die maakt vaak een constructieve schetsmatige opzet, en vervolgens maak ik daar constructieve tekeningen van. Hier komen veel technische werkzaamheden bij kijken. Zo zet ik duidelijk in een tekening wat voor wapening er in de vloer en fundering moet zitten, geef ik de dikte van de wanden aan, en verzorg ik alle andere benodigde technische informatie. Het is hierbij belangrijk dat klanten de informatie makkelijk kunnen lezen, anders kan dit echt een zoektocht voor hen zijn."

Een kijkje nemen in constructieve tekeningen

Tijdens het bezoek liet Mirella verschillende constructieve tekeningen zien. Zo lag er een algemeen bestekblad, maatvoering van de fundering, palenplan en wapening fundering op tafel. "Het project waar ik veel aan heb gewerkt is een verbouwing/grote uitbouw van een groot pand in Alphen aan de Rijn. Hiervoor tekende ik de staalconstructie, de fundering en de betonvloeren uit. 

Je begint altijd met de tekening van de bouwkundig tekenaar/architect als onderlegger. Je neemt de plaatsing en afmetingen hiervan over. Je zet dus het stramien, de vorm van het gebouw en de levels/peilmaten (op welke hoogte de verdieping komt etc.) uit. Na het stukje bovenbouw is er ook bestek nodig voor de bouwaanvraag, en ga je naar de onderbouw. Idealiter teken je eerst de onderbouw helemaal uit, maar tegenwoordig duurt de planning van de sondering zo lang dat je vaak de gegevens pas later aan kan leveren.

Bij de fundering teken je de funderingsbalken en de afmetingen van de betonvloeren. Vervolgens werk je weer naar boven toe; je begint met de kolommen waar je spanten van maakt. Alles wat ertussen komt, teken je in de tekeningen. Je legt de verdiepingsvloeren erin, en plaatst eventuele windverbanden. Als je alles gemodelleerd hebt, ga je alles benamingen geven. Je zet vervolgens de maatvoeringen erop, en je werkt de doorsnedes en de detailleringen uit. Daarna zet je het palenplan, je maatvoering van de fundering met de detaillering, de wapening van de fundering en de wapening van de betonvloeren neer. Het is belangrijk dat klanten van tevoren goed weten wat ze willen en dat ze daar duidelijk over zijn, dat maakt het voor ons een stuk makkelijker.

Eindresultaat van het tekenwerk

Het is erg prettig dat tekenaars bij Faas & van Iterson het eindresultaat van hun tekenwerk mogen bewonderen tijdens een werkbezoek. Ik ben hier een grote voorstander van, aangezien je dit een goed beeld geeft hoe je tekenwerk er daadwerkelijk uit komt te zien. Dit maakt je dan ook extra trots! Ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk. Dit komt doordat het een plek is waar ik me goed voel, waar je altijd vragen kan stellen en van elkaar kan leren. Maar ook dat het een gezellige en open sfeer heeft. Ik ben dus erg blij dat ik via ELLBRU in contact ben gekomen met Faas & van Iterson. 

Het is mooi om te zien dat ik en mijn collega’s de tijd nemen voor klanten om samen tot de beste oplossing te komen. Wij kunnen hier een hoop van elkaar leren, om ons werk nóg beter te maken. Ik zocht een bedrijf waar ik een echte klik mee zou hebben, en dat is absoluut gelukt!"

Wil jij ook als constructief Revit modelleur bij een van onze opdrachtgevers aan de slag? Neem contact met ons op.

Contactformulier

Laten we snel kennismaken.

Of je nu uitdagend werk óf de juiste mensen zoekt, het begint met kennismaken. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.